StudyMalaysia.com

Contact Us Contact Us
Course Details
Universiti Putra Malaysia (UPM) Logo

Bachelor of Mechanical Engineering (Hons)

Offered by: Universiti Putra Malaysia (UPM)
Exam BodyInternal Degree, Malaysia
Course Duration8 Sem
Part Time/Full TimeFull Time
Fees700/Sem
Fees (International Student)5338.60/Sem
FacultyFaculty of Engineering
Conducted entirely in MalaysiaYes
Awarding CountryMalaysia
Level of StudyBachelor's Degree Level
Field of StudyEngineering & Engineering Trades
Stream RequirementsScience Stream
Course Description

Objektif utama penawaran program ini ialah untuk mengeluarkan graduan jurutera terlatih dalam bidang kejuruteraan mekanikal dengan pengetahuan tambahan dalam bidang kejuruteraan pembuatan.

Jurutera mekanikal bertanggungjawab dalam reka bentuk mekanikal, teknologi pembakaran dan bahan bakar, pemindahan haba, bahan, pemprosesan pembuatan, kawalan automatik, keselamatan produk dan kesan teknologi terhadap masyarakat. Jurutera mekanikal juga harus memastikan reka bentuk sesuatu alat dibuat dengan cekap, berkesan, boleh harap dan ekonomik. Di samping itu, mereka mengilhamkan, merancang, mereka bentuk dan mengarah pembuatan, pengagihan dan operasi pelbagai jenis peranti, mesin dan system untuk pemprosesan bahan, pengangkutan, penyelenggaraan dan tujuan-tujuan lain.

Entry Requirements

SPM+STPM+MUET

Career Prospects

Peluang pekerjaan bagi graduan Kejuruteraan (Mekanikal) adalah luas dan majikan-majikan merangkumi dari syarikat kecil dan sederhana kepada organisasi, multinasional dan jabatanjabatan kerajaan. Industri mekanikal menyediakan pekerjaan-pekerjaan dalam reka bentuk, pembangunan, pembuatan, pengurusan, pemasaran, penyelenggaraan, jualan dan perkhidmatan teknikal. Rekod terdahulu menunjukkan bahawa para graduan dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan sering mendapat pekerjaan yang relevan.

All fees are in RM (Ringgit Malaysia) currency unless stated otherwise.


Other Courses in this Level of Study Other Courses in this Field of Study

Back to Courses

Download FREE myCourseGuide
马来西亚的高等教育机会