Career Guide

Perkhidmatan Pengangkutan

by StudyMalaysia.com on September 18, 2023

Merangkumi kajian tentang memindahkan barang dan orang merentasi pelbagai mod pengangkutan: jalan raya, maritim, penerbangan, rel dan pengurusan logistik.

Pengangkutan jalan melibatkan kajian operasi kenderaan bermotor jalan raya, program pendidikan pemanduan dan penyediaan perkhidmatan pengangkutan jalan raya.

Kursus penerbangan memberi tumpuan kepada operasi dan penyelenggaraan pesawat, keselamatan dan pengurusan penerbangan, kawalan trafik udara dan latihan juruterbang dan kru kabin.

Pendidikan maritim pula mempelajari operasi kapal, pengurusan perkapalan dan pelabuhan, ukur marin, teknologi pelayaran, sains nautika, undang-undang maritim dan dasar keselamatan dan pengangkutan barang melalui laut.

Kursus dalam operasi mel termasuk pembelajaran tentang operasi pos dan transit, rantaian bekalan pos, perancangan rangkaian dan pengurusan sistem mel.

Operasi kereta api adalah kajian tentang konsep dan prinsip bagi operasi kereta api dan piawaian keselamatan dalam pengurusan kereta api.

Termasuk kursus dalam pengurusan pengangkutan dan logistik yang memberi tumpuan kepada kecekapan dalam pengangkutan orang, produk atau bahan.

Beberapa disiplin pembelajaran:

  • operasi kenderaan bermotor jalan raya, program memandu jalan raya, operasi pesawat, kawalan trafik udara, latihan krew udara (penerbangan dan navigasi), latihan krew kabin, operasi kapal, sains nautika, teknologi navigasi, pelayaran, perkhidmatan pos dan operasi mel, operasi penumpang kereta api, pengurusan trafik kereta api dan kajian pengangkutan.

Klik pautan ini untuk meneroka senarai kemungkinan pekerjaan dan kursus yang ditawarkan oleh institusi dalam bidang pengajian ini.

  https://studymalaysia.com/career-guide/fields-of-study-transport-services

Download FREE myCourseGuide
马来西亚的高等教育机会