Career Guide

Perkhidmatan Peribadi

by StudyMalaysia.com on September 18, 2023

Membantu individu, keluarga atau syarikat memenuhi keperluan peribadi mereka. Ia menggambarkan pelbagai jenis pekerjaan yang menawarkan perkhidmatan kepada orang lain.

Perkhidmatan domestik:

  • Mempupuk pemahaman dan kemahiran yang diperlukan untuk menyedia pelbagai perkhidmatan seperti perkhidmatan pengemasan rumah (membersih / memasak, mencuci / menjahit)
  • Belajar tentang ekonomi pengguna dan pengurusan isi rumah
  • Perkhidmatan pengebumian di mana anda akan belajar tentang sains mortuari dan memupuk kemahiran untuk menyelesaikan keperluan masyarakat ketika dalam keadaan yang penuh emosi.

Kajian kosmetologi dan perkhidmatan rambut dan kecantikan:

  • Mempelajari teknik memotong rambut dan bahan-bahan kimia
  • Penjagaan kulit, teknik dalam rawatan muka, penjagaan kuku dan seni manikur/pedikur

Mempelajari teknik kecergasan dan cara membantu orang ramai meningkatkan kesejahteraan mereka melalui pelbagai program kecergasan.

Sukan:

  • Mempelajari teknik dan kemahiran sesuatu sukan yang dipilih. Anda boleh dilatih dan mendapat sijil untuk menjadi pengadil, jurulatih sukan, jurulatih atau pegawai sukan lain.

Beberapa disiplin pembelajaran:

  • sains domestik, memasak, pembersihan, perkhidmatan pengebumian, terapi kecantikan, dandanan rambut, perkhidmatan kecergasan dan kawalan berat badan, teknik dan kemahiran dalam sukan pilihan, pengajian jurulatih sukan, latihan empayar/pengadil dan pegawai sukan lain.

Klik pautan ini untuk meneroka senarai kemungkinan pekerjaan dan kursus yang ditawarkan oleh institusi dalam bidang pengajian ini.

  https://studymalaysia.com/career-guide/fields-of-study-personal-services

Download FREE myCourseGuide
马来西亚的高等教育机会